مکان های گردشگری گیلان
رشت به عنوان پایتخت گیلان، یکی از پرجاذبه ترین و پرطرفدارترین شهرهای شمالی ایران محسوب می شود و دارای مکان های گردشگری زیادی میباشد. رشت دارای آب و هوایی معتدل و مطلوب بوده و به همین منظور به شهر باران شهرت دارد. همچنین جاذبه های طبیعی و تاریخی متعددی را در خود جای داده است و باعث شده گردشگران داخلی و خارجی زیادی را به سمت خود فرا بخواند. رشت به عنوان بزرگترین شهر در حاشیه خزر شناخته شده و در ایام تعطیل جمعیت بسیار زیادی برای گردشگری آن را انتخاب می کنند و در این مقاله مکان های گردشگری گیلان معرفی خواهیم کرد.
رشت از آب و هوای مدیترانه ای برخوردار بوده و به همین خاطر تابستان هایی بسیار گرم و شرجی و زمستان هایی سرد و مرطوب دارد. جاذبه های دیدنی و گردشگری رشت تنها به جاذبه های طبیعی آن محدود نمی شود و جاذبه های تاریخی متعددی را نیز در خود جای داده است. این شهر به لحاظ تاریخی بزرگترین مرکز تجاری بوده که ایران را به کشورهای اروپایی و روسیه پیوند می داد. شهر رشت دارای قدمتی بسیار طولانی بوده و به قرن 13 میلادی می رسد. این شهر از زمان روی کار آمدن شاه عباس صفوی رونق یافت و به عنوان دروازه تجاری ایران و اروپا شناخته شد. جاذبه های تاریخی و طبیعی رشت به گونه ای است که توانسته شهرت بسیار زیادی در میان گردشگران به دست آورد.
تاریخچه رشت
رشت به عنوان یکی از کلان شهرهای کشور، مرکز استان گیلان به شمار می رود و لقب شهر همیشه بیدار را از آن خود کرده است. رشت به عنوان پرجمعیت ترین شهر شمالی ایران بوده و بزرگترین شهر سواحل جنوبی دریای مازندران شناخته می شود. طبق آخرین سرشماری ای که از شهر رشت در سال 1395 به دست آمد، این شهر جمعیتی برابر با 679.995 نفر دارد. اما جالب است بدانیم که جمعیت این شهر توریستی در ایام تعطیل سال به 2 میلیون نفر می رسد. براساس برخی اسناد و مدارکی که مورخان به دست آورده اند، معتقدند که قدمت رشت به زمان پیش از اسلام و دوره ساسانیان بازمی گردد.
مردم رشت به گویش بیه پس زبان گیلکی صحبت می کنند. رشت به لحاظ میزان بارش نخستین رتبه در شهرهای ایران را کسب کرده و به شهر باران های نقره ای نیز شهرت پیدا کرده است. بیش از 4.5 قرن گذشته این شهر به عنوان مرکز استان گیلان شناخته شد و نقش بسیار مهمی در تاریخ ایران از جمله انقلاب مشروطه، جنبش جنگل و انقلاب 1357 داشت. همچنین به دلیل قرار گرفتن آن در جاده راه ابریشم، به عنوان مرکز تجاری شمال کشور شناخته شده و سابقه ای درخشان از خود در عرصه مبادلات خارجی از خود به جا گذاشته است. جالب است بدانید که عنوان شهر خلاق خوراک شناسی در یونسکو را دریافت نمود. شهر رشت یکی از قطب های کشاورزی و یکی از قطب های تولید برنج کشور شناخته می شود. با همت و تلاش های مردم رشت و شهرداری آن، از سال 1394 در تقویم روز 12 دی به عنوان روز رشت ثبت شد.
دریاچه سقالکسار
در نزدیکی های رشت روستایی به نام سقالکسار وجود دارد که دریاچه یا سد خاکی سقالکسار را در خود جای داده و چشم انداز بی نظیری را پدید آورده است. این دریاچه دارای طول 600 متر و عرض 500 متر می باشد و در ارتفاع 64 متری از سطح دریا واقع شده است. این دریاچه از سه کلمه سقال به معنی محل آب خوی، لک و سار نیز هردو نام دو پرنده زیبا هستند که در کنار یکدیگر محل آب خوری بالای تپه معنی می دهند.
دریاچه سقالکسار با پوشش گیاهی زیبا و درختانی انبوه محاصره شده و همچنین چندین آلاچیق و کافه اطراف آن ساخته شده و آن را تبدیل به یکی از جاهای دیدنی رشت کرده که گردشگران زیادی آن را برای بازدید انتخاب می کنند و به سمت آن روانه می شوند. میزان آب این دریاچه در فصل های تابستان هرسال به دلیل تبخیر آب آن و کاهش باران کم می شود. از این رو بهترین زمان بازدید از آن فصل بهار می باشد. همچنین می توانید در این فصل عکس های بسیار زیبا و چشم نوازی را در این منطقه ثبت کنید.
باغ محتشم
یکی دیگر از دیدنی های رشت، باغ محتشم نام دارد که از زمان ناصرالدین شاه قاجار به جا مانده است. باغ محتشم که با نام پارک شهر رشت نیز شناخته می شود، عنوان قدیمی ترین پارک رشت را به خود اختصاص داده است. در ضلع جنوبی باغ محتشم، عمارتی وجود دارد که به دست اکبرخان بیگلربیگی در زمان قاجار ساخته شده است. این عمارت با نام عمارت کلاه فرنگی شناخته می شود. این بنا به صورت چند ضلعی ساخته شده و باعث شهرت آن شده است. طبقه فوقانی این عمارت به شکل کلاه سیلندری بوده و به همین دلیل کلاه فرنگی نام گرفت. بعد از آن که اکبرخان بیگلربیگی از دنیا رفت، این باغ به دخترش رسید.
از آنجایی دختر وی با پسر عموی پدرش، صادق خان محتشم الملک ازدواج کرده بود و این باغ با نام باغ محتشم معروف شد. بهترین زمان بازدیداز این باغ فصل پاییز بوده که تمام برگ های باغ به رنگ های زرد، قرمز و سبز در می آیند. در این باغ دیواری مصنوعی جهت تمرین سنگ نوردی توسط کانون پرورش فکری کودکان قرار داده شده و همچنین زمین فوتبال نیز از دیگر امکانات رفاهی و تفریحی پارک شهر رشت محسوب می شود. از دیگر زیبایی های باغ، وجود رودخانه گوهر رود است که از جنوب باغ می گذرد.عمارت کلاه فرنگی رشت در سال 1374 در اختیار مدیریت میراث فرهنگی گیلان قرار گرفت و در تاریخ 26 آبان سال 1375 با شماره 1764 در فهرست آثار ملی ایران ثبت گردید.
ساختمان شهرداری رشت
ساختمان شهرداری رشت که با نام های کاخ شهرداری رشت و عمارت شهرداری رشت شناخته می شود، یکی از مشهورترین جاذبه های گردشگری رشت به شمار می رود. ساخت این بنا در سال های 1286 تا 1305 به طول انجامید و به دستور اداره بلدیه رشت انجام پذیرفت. این ساختمان در ضلع غربی میدان شهرداری رشت قرار دارد و توسط معمار ارمنی – آلمانی به نام آرتم سرداراف که مقیم رشت بود ساخته شد. شهر رشت به 5 منطقه تقسیم شده و این ساختمان در منطقه 1 شهر رشت و میدان شهرداری قرار دارد. این ساختمان دارای یک برج ساعت می باشد که از دیدنی های آن محسوب می شود و هر ساعتی که می گذرد، زمان را اعلام می کند.
ساختمان شهرداری رشت به عنوان نماد شهر رشت از آن یاد می شود و در ایام خاص و مناسبت ها، موسیقی زنده اجرا می شود و علاقمندان در این محل تجمع می کنند. نمای بیرونی این ساختمان تماما سفید بوده و سقف آن به صورت شیروانی ساخته شده است و همین باعث شده از دیگر بناهای شهر رشت متمایز گردد. اگر علاقمند بودید که به داخل این ساختمان نگاهی بیاندازید، می توانید در ساعات اداری اقدام نمایید. این عمارت در سال 1369 زلزله ای که در رشت رخ داد، دچار آسیب هایی شد که مدتی بعد توسط روبرت واهانیان مورد بازسازی و مرمت قرار گرفت. ساختمان شهرداری رشت در تاریخ 26 آبان سال 1356 با شماره 1516 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
امامزاده هاشم
آرامگاهی به نام امامزاده هاشم در روستایی به نام امامزاده هاشم و 30 کیلومتری شهر رشت قرار دارد که یکی از مکان های گردشگری رشت محسوب می شود. پیش از آن که به شهر رشت برسید، می توانید از این منطقه به عنوان یکی از جاهای دیدنی رشت دیدن کنید. آرامگاه امام زاده هاشم رشت در مرتفع ترین نقطه روستای امامزاده هاشم قرار گرفته و چشم انداز بسیار زیبا و تماشایی از خود در اختیار گردشگران قرار می دهد. جالب است بدانید که امامزاده هاشم رشت از نسل امام موسی کاظم (ع) می باشد. این بنا در زمان جنگ جهانی اول و قیام میرزا کوچک خان جنگلی دچار آسیب های فراوانی شد.
پس از مدتی آن را مورد مرمت و بازسازی قرار دادند، اما آسیب هایی که به این بنا وارد آمده بود باعث شد بافت قدیمی و تاریخی خود را از دست بدهد. جالب است بدانید که اطراف امامزاده هاشم رشت امکانات تفریحی و رفاهی مناسبی وجود دارد که می توان به مهمانسرا، پارک، مسجد، درمانگاه، کتابخانه، کشتارگاه، بازارچه سنتی و پارکینگ اشاره کرد. تمام این امکانات گرد هم آمده اند تا مکانی گردشگری را برای عموم مردم پدید آورند. برای دسترسی به این امامزاده بهتر است از مسیر رشت به سنگر استفاده نمایید.